2022. május 9., hétfő

Pre diabetic checkup

 Még pár ve voltam vérvételen ahol közölték, h még nem vagyok cukorbeteg, de már nagyon a kapuban állok, úgyhogy kezdjek odafigyelni dolgokra. Ez még Pets At Home-os időszakban volt, akkor lettem kiírva, meg kezdtem el terápiára járni. Aztán jött Covid, meg egy rakat más dolog is történt, novembertől ugye életmód váltás. Kaptam egy levelet a háziorvosomtól, h éves cukorbetegség vizsgálatra kéne mennem. LOL. Tavaly nem küldtek ilyet, na mindegy. 

Nagy nehezen let időpontom vérvételre, meg is jött az eredmény, cukorbetegségről egy szó sem, de a koleszterin szintem kicsit magas, szóval a következőket javasolják:

  • egyek kevsebb zsíros ételt ( már most is ezt csinálom )
  • egyek több halat ( detto )
  • egyek több barna rizst, tésztát és krumplit ( de persze közben meg fogyjak, mert ugye túlsúlyos vagyok )
  • egyek kevesebb vajat ( az elmúlt sztem 3 hónapban 1x ettem vajat )
  • kevesebb süti & keksz ( oké, ebben van vmi, de már így is nagyon lecsökkentettem )
  • edzek többet: legalább 2.5 órát hetente ( heti 3x 45perc / 1 óra edzésem van, mellé még 1 óra kardio, és heti 5x 1 óra kardio csak az, h be és hazagyalogolok melóból ) 
  • gyalogoljak többet ( mármint 6 hónapra levetítve a napi átlag 12,000 lépésnél? )
  • csökkentsem az alkohol fogyasztásomat ( a nullánál lejjebb hova vigyem? )
  • tegyem le a cigit ( LOL, fősulin szívtam el az utolsó szálat, és egyébként sosem voltam dohányos )
Ezt sms-ben kaptam, majd ne sokkal később hívtak, h egy kicsit dehidratált vagyok, ezért a háziorvos szeretné megismételni a vérvételt 2 hét múlva. Szóval a köv 2 hétben próbáljak meg többet inni. Napi átlag 2-2.5 litert iszom. Ennél többet nem szeretnék. De elkezdem rögzíteni, h ténylegesen mennyit iszom most 2 hétig aztán majd meglátjuk. Egy biztos, harmadik vérvételre nem megyek emiatt. 

2 megjegyzés:

  1. Nekem minden eredmenyem jo, hala istennek, de a dietat jo lenne tartanom.. komolyan, miota babat varok, a hutot egy nap 5x megennem.. ma volt az elso nap, mikor vacsorara feherjet ittam.. esku jobban jartam volna ha az asztallapot lereszelem, beaztatom vizbe es villaval megeszem. Penetra szar volt. De ugye nagyon limitalt az amit ihatok ilyenkor, szoval szivas. Ma is mentem 9,4 km-t, kb hulla vagyok, edzeni plane nincs mar kedvem/erom melo utan. Szoval marad a dieta..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem egy fél év múlva megint elmegyek egyre, csak, h lássam merre tart. És honnan. Mert persze semmi papírt nem kaptam róla, csak "egy kicsit magas". Köszi

      Törlés